Får ikke handle kjøtt og mjølk på butikken
Av Ola Matsson i Østlendingen.
2. April 2001

Fredag mistet innbyggerne i Sylen i Engerdal muligheten til å få kjøpt seg mjølk og kjøtt. Årsak: Maten de handler på sin nærmeste butikk på Drevsjø må de frakte 15 kilometer gjennom Sverige.

STENGT: Innbyggerne i Sylen må gjennom Sverige for å komme til butikken. Importforbudet gjør at Kjell Ryvang ikke kan ta med kjøtt- og meieriprodukter hjem.
Foto: Ola Matsson


Før helga innførte svenskene importforbud for kjøtt- og meieriprodukter, på grunn av frykt for munn- og klovsyke. Det fikk drastiske konsekvenser for innbyggerne i den vesle Sylen-grenda: Når de kommer fra butikken på Drevsjø er de nemlig pent nødt til å kjøre noen kilometer inn i Sverige, før de igjen krysser grensa inn til Norge.

Må krysse grensa
- For oss er dette veldig alvorlig. Importforbudet gjør at vi ikke kan handle mjølk og kjøtt verken i Norge eller Sverige, sier Eva Ryvang i Sylen.
Sylen-innbyggerne har til overmål ikke veg helt fram. På vinteren kjører de scooter over Grøvelsjøen. På sommeren bruker de båt fra det vesle tettstedet Grövelsjöen i Sverige fram til Sylen. Midt på sjøen går svenskegrensa.

Turisthytte
Sammen med ektemannen Kjell driver Eva turisthytta Ryvang Gård i Sylen, et lite turisteventyr med 26 sengeplasser. Snart er det påske og samtlige senger er for lengst bortbestilt.
- Uten en eller annen dispensasjon må vi antakelig stenge dørene. Og stengte dører er veldig alvorlig, sier hun.
Eva og Kjell drar til Drevsjø for forsyninger to til tre ganger i uka. Noen ganger får de med matvarer på postruta.
Slik situasjonen er nå, er de redd de må servere turistene bare grønnsaker og fisk i påskeferien. Det er de redd de ikke vil være tilfreds med. Vafler er for eksempel en bestselger på Ryvang Gård. Men uten rømme og mjølk må skituristene se langt etter vaflene.

Nei fra svenske myndigheter
Eva har allerede kontaktet svenske myndigheter. Svaret var alt annet enn oppløftende. Jordbruksverket i Jönköping sier blankt nei til at Eva og Kjell kan frakte norsk mat gjennom Sverige, uansett om maten er vakuumpakket og bare er på gjennomreise.
Eva fikk til svar at det ikke er svenske myndigheters problem at hun må kjøre 15 kilometer gjennom Sverige for å komme hjem. Frykten for munn- og klovsyke er så stor at svenskene mener norske myndigheter vær så god får ordne opp hvis innbyggerne i Sylen trenger mjølk og kjøtt.

Åtte personer
- Jeg har sendt en henvendelse til Statens Dyrehelsetilsyn, og håper de kan hjelpe oss. Problemet er at vi trenger svar raskt. Til helga er vi tomme for mjølk, sier hun.
Sylen består av tre husstander fordelt på åtte personer. Den eldste er 88 år gammel. Hvis myndighetene ikke vil gi dispensasjon, er eneste mulighet å kjøre snøscooter 15 kilometer over snaufjellet til Svukuriset, og bil videre til Drevsjø.
- Å kjøre scooter i fjellet kan være farlig. Været er ustabilt og noe vi ikke kan basere oss på. Tross alt forsøker vi å drive en forretning her, sier Kjell Ryvang.
Nå håper innbyggerne i Sylen at norske myndigheter kan bløtgjøre de svenske. For i Sylen finnes det ikke klovdyr i mange mils omkrets - og iallfall ikke mellom Valdalsfjellet og Grøvelsjøen.

Ola Matsson

©AS Østlendingen•2001

redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel